11 faktorer som påvirker pris på bilforsikring
Det er vrient å si hvor mye en bilforsikring koster. Les mer om alle de 11 faktorene som påvirker prisen.
Hva koster en bilforsikring?
En bilforsikring kan koste alt mellom 200 til 2000 kr per måned, avhengig av hva slags type bil du har, og en del andre årsaker. Det vil si at bilforsikringen kan koste deg mellom 2400 og 24 000 kr per år.
Disse faktorene påvirker prisen på bilforsikringen din:
1. Alder på yngste sjåfør
Skal bilen kjøres av noen under 23 år, må du gi beskjed om dette til forsikringsselskapet. Som regel må du tegne en tilleggsforsikring. Dette er fordi sjåfører under 23 år har høyere sjanse for å komme i trafikkulykker.
Det kan være ergerlig å betale ekstra, men det er vanligvis verdt det. Havner noen under 23 år i en ulykke og du ikke har oppgitt informasjon om en ung sjåfør, kan forsikringsselskapet redusere erstatningen. Da kan det bli svært kostbart for deg.
2. Bosted
Bor du i områder hvor det er større sannsynlighet for å komme i en ulykke, for eksempel i en by, vil du kunne få høyere forsikringspremie enn om du bor i et strøk med færre bilister.
Selv små forskjeller i postnummer kan påvirke prisen. Siden man sjelden er villig til å flytte for å få billigere bilforsikring, er det lite man kan gjøre med akkurat dette punktet på lista.
3. Skadehistorikk
Jo flere ulykker du har vært i, desto høyere pris må du betale for bilforsikringen din. Det samme gjelder dersom du har fått mange trafikkrelaterte bøter, eller har begått lovbrudd i trafikken. Ønsker du å få billigst mulig forsikring, bør du derfor oppføre deg godt i trafikken.
4. Bonus
Ønsker du å betale mindre for forsikringene dine, har du enda en motivasjon til å være en god bilist: bonus. Bonusordningen er et rabattsystem som belønner gode sjåfører. For hvert år du kjører skadefritt, får du ekstra bonus. Jo høyere bonus, desto lavere pris må du betale for forsikringen din.
Bonusen skiller seg fra skadehistorikken fordi det er mulig å unngå tap av bonus ved å betale for småskader selv. Mens en negativ skadehistorikk alltid vil øke prisen på bilforsikringen din, kan du unngå tap av bonus ved å betale for en skade selv i stedet for å benytte deg av forsikringen.
Les mer: Alt om bonus på bilforsikringen
5. Bilmodell, alder og motorstørrelse
Bilmodellen vil også ha noe å si for hvor høy forsikringspremien blir. Jo mer fornuftig biltype du kjøper, desto billigere blir forsikringen.
Selskapene er mer bekymret for en dyr sportsbil med mange hestekrefter enn en familie-sedan. Det er naturligvis også billigere å forsikre en bruktbil enn en ny bil siden dette henger sammen med verdien av bilen.
6. Eventuelt ekstrautstyr
Et godt tips for å få billigere bilforsikring er å tyverisikre bilen. Det kan være alt fra å parkere bilen i en låst garasje, til å installere tyverialarm og gjenfinningssystem. Mens en låst garasjeplass kan være en kostbar og langsiktig investering, vil de tusenlappene du bruker på et tyverialarm fort tjene seg inn igjen på forsikringen. Her må du overveie hvilke tiltak du har råd til og hva som vil lønne seg.
Når du har gjennomført et sikkerhetstiltak, må du si ifra til forsikringsselskapet ditt. Det kan også lønne seg å hente inn tilbud fra andre selskap for å se at du får nok belønning for tiltaket hos ditt nåværende selskap.
7. Kjørelengde og -vaner
Hvor langt kjører du i løpet av året? Hvor parkerer du bilen din oftest når du ikke er hjemme? Forsikringsselskapene vurderer risikoen for å få en skade basert på hvor bilen din er, og hvor mange andre mennesker og biler den møter på veien.
Kjører du mye, eller parkerer du ofte bilen din på gata? Da vil du få høyere pris enn om du kjører lite i løpet av året og alltid parkerer bilen i en privat garasje når du er på jobb.
Vil du få billigere forsikring kan det være lurt å sjekke hvilke parkeringsalternativer du har, og vurdere om det for eksempel kan lønne seg å kjøre kollektivt til arbeidsplassen i stedet.
8. Forsikringsdekning
Hvor mye ønsker du å få igjen hvis du skader bilen din? En ansvarsforsikring, en delkaskoavtale og en fullkaskoavtale vil ha forskjellige forsikringspremier. Samtidig vil ikke en ansvarsforsikring på langt nær dekke det en fullkaskoavtale gjør.
Les mer om de ulike typene bilforsikring: Alt om bilforsikring
Det er viktig å tenke nøye gjennom hvilke beløp du ønsker å få tilbake dersom noe skjer. Det er uheldig å sette grensen lavere enn verdien på bilen din dersom du ikke har råd til å tape mye penger ved en totalskade. Har du derimot en gammel bil og velger ansvarsforsikring fremfor delkasko eller kasko, trenger ikke det nødvendigvis å være en dårlig idé.
9. Egenandel
Egenandelen på forsikringen vil også påvirke pris, og her kan det være mulig å spare en del penger. Vet du at du har økonomi til å dekke en egenandel i ny og ne, vil det gjerne lønne seg å sette denne ganske høyt.
Er du usikker, kan du for eksempel sette egenandelen høyt, men plassere et månedlig fast beløp på en høyrentekonto som du kan ta av dersom du må betale egenandel. Får du ikke en skade på bilen vil du kunne bruke disse pengene på noe annet i stedet, samtidig som du vil ha vært trygg på at du kunne betale egenandelen dersom en ulykke hadde skjedd.
10. Bytt selskap ofte
Lojalitet lønner seg sjelden når det er snakk om bank og forsikringstjenester. Bytter du bilforsikringsselskap ofte, vil du normalt tjene penger på det. Blant annet kan du øke bonusen raskere hvis du tegner ny bilforsikring ofte. Dette er sparepenger nordmenn gjerne går glipp av fordi vi tror det er slitsomt å bytte selskap.
Er det lenge siden du har sjekket priser kan du enkelt be om tilbud på bilforsikring fra flere selskaper via skjemaet på Forsikringer.no. Da får du en pekepinn på hvor mye du egentlig bør betale for forsikringene dine, og kan enkelt takke ja til et av tilbudene dersom du ønsker det. Bytter du selskap kan du øke bonusen, få ekstra rabatt og betale mindre for bilforsikringen.
11. Eventuelle rabatter
Samler du flere forsikringer hos ett selskap får du vanligvis samlerabatt. Det samme gjør du dersom du er medlem av en annen forening som gir deg ekstra rabatt på bilforsikringen, som for eksempel NAF, LO Favør eller Akademikerne.
Ønsker du å innhente tilbud om samlerabatt på flere av forsikringene dine velger du bare hvilke forsikringer du ønsker tilbud på i skjemaet på siden.
Redd for å betale for mye?
Som du ser er det mange faktorer som påvirker hva man må betale for bilforsikringen. Er du bekymret for at du betaler for mye, anbefaler vi at du innhenter tilbud fra flere selskaper, for eksempel gjennom anbudstjenesten vår.
Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet. Da vil du motta tilbud fra flere forsikringsselskaper, enkelt sammenligne tilbudene, og selv bedømme om du har en bra bilforsikring eller ikke.
Husk å gjøre dette med jevne mellomrom, slik at du ikke går glipp av prisendringer og nye tilbud på bilforsikring.
Det er gratis å bruke anbudstjenesten vår, og du velger selv om du vil takke ja eller nei til tilbudene du mottar.