Ung kvinne sitter i en bil, med døra åpen, og ser ut mot bakdelen av bilen

Hva koster en bilforsikring?

Det er vrient å si hvor mye en bilforsikring koster fordi den påvirkes av mange faktorer. Blant annet vil alder, bosted, bilmodell, kjørevaner og skadehistorikk ha mye å si for hvilken pris du får.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 26.11.2019 14:13

Dette påvirker prisen:

Når du skal forsikre en bil vil disse faktorene påvirke hvilken pris du får:

1. Alder på yngste sjåfør

Skal en bil kjøres av noen under 23 år må man gi beskjed om dette til forsikringsselskapet, og som regel tegne en tilleggsforsikring. Dette er fordi sjåfører under 23 år har høyere sjanse for å komme i trafikkulykker.

Hvor mye koster en bilforsikring?

Prisen på en bilforsikring avhenger av:

 1. Alder på yngste sjåfør
 2. Bosted
 3. Skadehistorikk
 4. Bonus
 5. Bilmodell og motorstørrelse
 6. Eventuelt ekstrautstyr
 7. Kjørevaner
 8. Forsikringsdekning
 9. Egenandel
 10. Hvor ofte du bytter selskap
 11. Eventuelle rabatter

Dette gjør det vanskelig å sammenligne pris på bilforsikring. For å få en pekepinn på hva slags pris du kan forvente anbefaler vi at du innhenter pristilbud fra flere selskap.

Vis mer

Selv om det kan være ergerlig å betale ekstra er det vanligvis verdt det. Havner bilen i en ulykke, og du ikke har oppgitt info om en ung sjåfør, kan forsikringsselskapet redusere erstatningen. Det kan bli svært kostbart for deg.

2. Bosted

Bor du i områder hvor det er større sannsynlighet for å komme i en ulykke – for eksempel i en by – vil du kunne få høyere forsikringspremie enn om du bodde i et strøk med få bilister.

Selv små forskjeller i postnummer kan påvirke prisen. Siden man sjelden er villig til å flytte for å få billigere bilforsikring er det lite man kan gjøre med akkurat dette punktet på lista.

3. Skadehistorikk

Jo flere ulykker du har vært i, desto høyere pris må du betale for bilforsikringen din. Det samme gjelder dersom du har fått mange trafikkrelaterte bøter, eller har begått lovbrudd i trafikken. Ønsker du å få billigst mulig forsikring bør du derfor oppføre deg godt i trafikken.

4. Bonus

Ønsker du å betale mindre for forsikringene dine har du enda en motivasjon til å være en god bilist: bonus. Bonusordningen er et rabattsystem som belønner gode sjåfører – for hvert år man kjører skadefritt får man ekstra bonus. Jo høyere bonus, desto lavere pris må du betale for forsikringen din.

Bonusen skiller seg fra skadehistorikken fordi det er mulig å unngå tap av bonus ved å betale for småskader selv. Mens en negativ skadehistorikk alltid vil øke prisen på bilforsikringen din, kan du unngå tap av bonus ved å betale for en skade selv i stedet for å benytte deg av forsikringen.

Les mer om hvorfor dette lønner seg: Alt om bonus på bilforsikringen

5. Bilmodell, alder og motorstørrelse

Selv om man ikke nødvendigvis tenker over det når man kjøper en ny bil, vil bilmodellen også ha noe å si for hvor høy forsikringspremien blir. Jo mer fornuftig bil du kjøper, desto billig blir forsikringen. Selskapene er mer bekymret for en dyr sportsbil med mange hestekrefter enn en familie-sedan. Det er naturligvis også billigere å forsikre en bruktbil enn en ny bil, og dette henger mye sammen med verdien av bilen.

6. Eventuelt ekstrautstyr

Et godt tips for å få billigere bilforsikring er å tyverisikre bilen. Det kan være alt fra å parkere bilen i en låst garasje, til å installere tyverialarm og gjenfinningssystem. Mens en låst garasjeplass kan være en kostbar og langsiktig investering, vil de tusenlappene du bruker på et tyverisystem fort tjene seg inn igjen på forsikringen. Her må du overveie hvilke tiltak du har råd til og hva som vil lønne seg.

Når du har gjennomført et sikkerhetstiltak må du ikke glemme å si ifra til forsikringsselskapet ditt. Det kan også lønne seg å hente inn tilbud fra andre selskap for å se at du får nok belønning for tiltaket hos ditt nåværende selskap.

Oppkjørsel med garasje
Parkeringsforholdene påvirker: Har du mulighet til å parkere bilen i en låst garasje kan dette påvirke bilforsikringen din (Foto: Kim Engvoldsen).

7. Kjørelengde og -vaner

Hvor langt kjører du i løpet av året? Hvor parkerer du bilen din oftest når du ikke er hjemme? Forsikringsselskapene vurderer risikoen for å få en skade basert på hvor bilen din er, og hvor mange andre mennesker og biler den møter på veien.

Kjører du mye eller parkerer bilen din på gata ofte? Da vil du få høyere pris enn om du kjører lite i løpet av året og alltid parkerer bilen i en privat garasje når du er på jobb. Vil du få billigere forsikring kan det være lurt å sjekke hvilke parkeringsalternativer du har, og vurdere om det for eksempel kan lønne seg å kjøre kollektivt til arbeidsplassen i stedet.

8. Forsikringsdekning

Hvor mye ønsker du å få igjen hvis du skader bilen din? En ansvarsforsikring, en delkaskoavtale og en fullkaskoavtale vil ha forskjellige forsikringspremier. Samtidig vil ikke en ansvarsforsikring på langt nær dekke det en fullkaskoavtale gjør.

Det er veldig viktig å tenke nøye gjennom hvilke beløp du ønsker å få tilbake dersom noe skjer. Det er uheldig å sette grensen lavere enn verdien på bilen din dersom du ikke har råd til å tape mye penger ved en totalskade. Har du derimot en gammel bil og velger ansvarsforsikring fremfor delkasko eller kasko, trenger ikke det nødvendigvis å være en dårlig idé.

Les mer om de ulike typene bilforsikring: Alt om bilforsikring

En rad med parkerte biler på Tungeneset i Senja
Hva slags bil skal du forsikre? En gammel bil med lav verdi vil vanligvis ha en billig forsikring sammenlignet med en ny bil med mange hestekrefter og høy verdi (Foto: Stefan Johansson).

9. Egenandel

Egenandelen på forsikringen vil også påvirke pris, og her kan det være mulig å spare en del penger. Vet du at du har økonomi til å dekke en egenandel i ny og ne vil det gjerne lønne seg å sette denne ganske høyt.

Er du usikker, kan du for eksempel sette egenandelen høyt, men plassere et månedlig fast beløp på en høyrentekonto som du kan ta av dersom du må betale egenandel. Får du ikke en skade på bilen vil du kunne bruke disse pengene på noe annet i stedet, samtidig som du vil ha vært trygg på at du kunne betale egenandelen dersom en ulykke hadde skjedd.

10. Hvor ofte du bytter selskap

Lojalitet lønner seg sjelden når det er snakk om bank og forsikringstjenester. Bytter du bilforsikringsselskapet ofte vil du normalt tjene penger på det – blant annet kan du øke bonusen raskere hvis du tegner ny bilforsikring ofte. Dette er sparepenger nordmenn ofte går glipp av fordi vi tror det er slitsomt å bytte selskap.

Er det lenge siden du har sjekket priser kan du enkelt be om tilbud på bilforsikring fra flere selskaper via skjemaet på Forsikringer.no. Da får du en pekepinn på hvor mye du egentlig bør betale for forsikringene dine, og kan enkelt takke ja til et av tilbudene dersom du ønsker det. Bytter du selskap kan du øke bonusen, få ekstra rabatt og betale mindre for bilforsikringen.

11. Eventuelle rabatter

Samler du flere forsikringer hos ett selskap får du vanligvis samlerabatt. Det samme gjør du dersom du er medlem av en annen forening som gir deg ekstra rabatt på bilforsikringen, som for eksempel NAF, LO Favør eller Akademikerne.

Ønsker du å innhente tilbud om samlerabatt på flere av forsikringene dine velger du bare hvilke forsikringer du ønsker tilbud på i skjemaet på siden.

Redd for at du betaler for mye?

Som du ser er det mange faktorer som påvirker hva man må betale for bilforsikringen. Er du bekymret for at du betaler for mye anbefaler vi at du innhenter tilbud fra flere selskaper, for eksempel gjennom anbudstjenesten vår.

Med en slik tjeneste kan du sammenligne konkurransedyktige tilbud fra flere forsikringsselskap, og på en god måte bedømme om bilforsikringen du har er bra eller ikke. Husk å gjøre dette med jevne mellomrom, slik at du ikke går glipp av prisendringer og nye tilbud på bilforsikring.