Sammenlign og finn en bedre innboforsikring
For de fleste er det helt nødvendig å ha en innboforsikring. Hva dekker innboforsikringen, og hva koster den?
Hos oss kan du innhente pakketilbud på flere forsikringer, inkludert innboforsikring.
Oppgi hvilke forsikringer du ønsker tilbud på i skjemaet over, så vil du motta tilbud fra flere forsikringsselskaper som konkurrerer om å gi deg beste tilbud.
Hva er innboforsikring?
Innboforsikring er en type forsikring som dekker tap av løst inventar og eiendeler du har i boligen din, enten det er snakk om et hus, en leilighet eller en hybel. Innboforsikring bør ikke forveksles med husforsikring, som dekker skader på selve bygningen.
Kort oppsummert kan vi si at det finnes to ulike forsikringer for bolig:
- Husforsikring – også kalt villaforsikring eller boligforsikring – dekker selve bygningen utvendig og innvendig.
- Innboforsikring – eller hjemforsikring – dekker alt av løst inventar og eiendeler som hører til boligen.
En vanlig misforståelse angående innboforsikring er at man ikke trenger det dersom man bor i en leilighet som er del av et sameie eller borettslag. Dette stemmer ikke. Borettslag har gjerne forsikring for utvendige skader på bygget, men innbo og løsøre må fortsatt dekkes av den enkelte.
Bor du i hus eller enebolig må du også ha villaforsikring for å få dekket utvendige skader. Forsikringsselskapene har ulike typer, og noen villaforsikringer inkluderer innbo, mens andre ikke gjør det. Her må du selv være oppmerksom og passe på at du blir forsikret fullt ut.
Få pakketilbud på forsikringer
Hva dekker innboforsikringen?
En innboforsikring dekker skade eller tap av gjenstander og løsøre i hjemmet ditt. Løsøre er ikke et ord som nødvendigvis forklarer seg selv. Vanligvis vil møbler og annet interiør, elektronikk, bøker, tepper, penger, verktøy, sportsutstyr, sykler og barnevogner være inkludert. Du kan tenke på det som alt du ville tatt med deg om du skulle flytte.
Eksempler på hva en innboforsikring dekker:
- Tyveri fra bod, låst garderobeskap, privat uteareal
- Tyveri av sykkel, sykkeltilhenger, barnevogn
- Knust mobilskjerm
- Napping av veske
- Ødelagte matvarer i fryser eller kjøleskap, f.eks. ved strømbrudd
- Ran og overfall
- Penger og verdipapirer
- Tilhenger til bil
- Fritidsbåt
- Gressklipper og snøfreser
- Skader påført ting som eies av andre, mens de er hos deg
- Ulike typer erstatningsansvar og rettshjelp
- Utgifter til utrykning etter utløst innbrudds- eller brannalarm
Sjekk vilkårene nøye
Eier du dyre ting, kan det være lurt å sjekke om forsikringen har et maksbeløp på erstatning per gjenstand. Kunst og andre dyre produkter krever ofte tilleggsforsikring, i tillegg til at det for eksempel kan finnes andre regler for innboforsikring av mobil, bunad, sykkel, briller og pc.
Sjekk derfor vilkårene nøye før du velger forsikring. Det er du som har oversikt over hva du eier og hvor høyt beløp innboforsikringen skal dekke, så pass på at den faktisk dekker de verdiene du har.
Forsikringen vil hos de fleste selskaper dekke ektefelle/samboer og alle barna, i tillegg til andre medlemmer i husstanden. Dette bør du også dobbeltsjekke i vilkårene, da det kan være ulikheter mellom de forskjellige forsikringsselskapene.
Hva koster innboforsikring?
Prisen på en innboforsikring avhenger av deg, hjemmet ditt og hvor stor dekning du ønsker. Er du medlem av en fagforening – noen av de største er LO, NITO og Tekna – får du gjerne ekstra rabatt, og det samme gjør du dersom du samler forsikringene dine hos ett selskap. I tillegg avhenger prisen av hvor du bor og verdien på tingene dine.
Slik får du billigere innboforsikring
Her er flere tips til hva du kan gjøre for å få billig innboforsikring:
1. Samle alle forsikringene hos ett selskap
Selv om prisen for én forsikring isolert sett kan være lavere hos et annet selskap, vil samlerabatten stort sett overgå prisforskjellene du kunne fått ved å kjøpe forsikring hos flere selskaper.
2. Innhent tilbud fra flere forsikringsselskap
Med jevne mellomrom bør du sjekke om det finnes bedre tilbud på forsikringer enn det du selv har. Slik sikrer du deg de beste forsikringsavtalene til lavest pris.
Fyller du ut skjemaet øverst på denne siden, vil flere forsikringsselskaper kontakte deg med sine tilbud når du samler minst 3 av dine forsikringer. De vet at de konkurrerer mot flere om å få deg som kunde, og vil derfor gi deg sine beste tilbud.
Tjenesten er gratis, og du står fritt til å takke ja eller nei til de tilbudene du får. Du bør gjøre dette minst en gang i året, slik passer du på at du ikke betaler for mye for forsikringene dine.
3. Samle boligforsikring og innboforsikring i samme selskap
Da vil som regel egenandelen bare måtte betales én gang ved skade, i motsetning til om du har disse forsikringene i to flere selskaper.
Ja takk, samle forsikringene mine
4. Les vilkårene nøye
Når du mottar tilbud fra ulike selskaper er det viktig at du ikke bare sammenligner pris. Noen selskaper tilbyr en basispakke som nesten ikke dekker noe, og skal du ha god dekning må du kjøpe masse tilleggsforsikringer.
En litt dyrere forsikring kan ha en del ekstra (f.eks. vann-, insekt-, sopp- og råteskader) inkludert i sitt tilbud, og likevel være billigere i forhold til det den dekker. Les vilkårene nøye, du kan spare mye penger.
5. Vurder superforsikring
Dersom boligen din er bygget i nyere tid, kan du gjerne få det som forsikringsselskapene kaller Pluss-forsikring eller Superforsikring til boligen. Denne er ofte ikke så mye dyrere enn basisforsikringen, men dekker mye større skadeomfang. Her varierer kravene, men ofte vil selskapet kreve at boligen ble bygget for mindre enn 50 eller 30 år siden.
6. Gjennomfør skadeforebyggende tiltak
De fleste forsikringsselskap har en liste med rabatter de tilbyr på forsikring om du selv iverksetter såkalt skadeforebyggende tiltak i boligen din. Dersom du gjør alle tiltakene som gir deg rabatt, kan du kutte prisen på forsikringen med opptil 60 % hos enkelte selskaper.
Mange selskaper vil også la deg slippe å betale egenandelen på en skade, dersom du har gjort forebyggende tiltak på dette området.
Husk at du må rapportere og dokumentere at du har gjort disse tiltakene – selskapene kan ikke vite hva du har gjort hjemme. Eksempler på slike tiltak er:
- El-kontroll av bolig: Dette er et tiltak som ikke koster all verdens, men gir god rabatt hos forsikringsselskapet ofte opp mot 30 %. Mange boligbranner starter på grunn av bruk og feil på elektrisitet, derfor vil dette redusere forsikringsprisen din.
- Brann- og innbruddsalarm: Installerer du dette vil du få en god rabatt på din hjemmeforsikring og innboforsikring. Har du sammenkoblede røykvarslere vil dette kunne gi deg rabatt, og er de også koblet til alarmsentral blir rabatten enda større. Totalt kan du oppnå svært høy rabatt om du sikrer boligen din godt mot brann og innbrudd.
- Vannstoppeventil: Montering av denne kan redusere forsikringsprisen din med opptil 20 %. Det koster rundt 5000 kroner å installere, men vil beskytte mot vannlekkasjer hele døgnet, både når du er hjemme og borte. En vannstoppventil holder mellom 15 og 20 år, så dette kan fort bli en lønnsom investering for mange husstander.
I tillegg til de tre store innenfor el, brann og vann, er det en rekke andre ting du kan gjøre for å forebygge skader i boligen din. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva du kan få rabatt for å gjøre.
Innboforsikring for unge
Mange innboforsikringer dekker også barna i familien etter at de har flyttet hjemmefra. Hvor lenge varierer mellom selskapene, men 2 år er ikke uvanlig. Det betyr at dersom barna dine flytter utenbys for å studere, vil de ha gratis innboforsikring gjennom deg den første tiden. Pass på å sjekke hvor lenge de er dekket, slik at de selv tegner ny forsikring når din ikke er gyldig lengre.
Det eneste kravet som må oppfylles for at forsikringen skal gjelde barna, er at de fortsatt er folkeregistrerte på samme adresse som den innboforsikringen gjelder for. Dette er gjerne tilfelle for de fleste unge som nettopp har flyttet hjemmefra, og dette kan spare dem for dyre forsikringsutgifter i begynnelsen av voksenlivet. Det sparer også barna for dyre enkeltforsikringer til PC eller mobil.
Hva med utleie?
Ifølge Huseiernes Landsforbund er verken leietakere eller utleiere gode på innboforsikring ved utleie. Det fører til mange konflikter om hvem som har ansvar for å betale hva.
Leietaker
Leieboerforeningen anbefaler at leietakere tegner egen innboforsikring, for å sikre egne eiendeler. Dette dekker dog ikke skader du selv påfører boligen. For å være sikker på at du ikke anklages for å ha påført skader som oppstod før du begynte å leie, bør du dokumentere boligens tilstand ved innflytting.
Utleier
Leier du ut en møblert bolig er det viktig å tegne en innboforsikring for dette. Ut over dette finnes det ingen fasit på hvilken forsikring du bør ha som utleier, men en husforsikring er selvfølgelig et godt sted å starte.
Flere forsikringsselskaper tilbyr en egen utleieforsikring, men om dette er nødvendig når du har andre forsikringer er vanskelig å si. Her må du se gjennom vilkårene og vurdere hvorvidt du mener du er godt nok dekket eller ikke.
Husk også at et depositum fungerer som en type forsikring mot skader og uhell påført av leietaker.
Korttidsleie
Leier du ut boligen for en kort periode bør du også sjekke at du er godt nok dekket. Hærverk og tyveri som skjer i forbindelse med utleie dekkes normalt sett ikke av en vanlig innbo- eller husforsikring. Bruker du Airbnb eller tilsvarende tjenester har de ofte en egen garanti eller forsikring, men du bør igjen være helt sikker på at denne er tilstrekkelig.
Få pakketilbud på forsikringer
Om Forsikringer.no
Vi samarbeider med noen av Norges mest solide forsikringsselskaper. De vet at de konkurrerer om deg som kunde og ønsker å strekke seg litt ekstra for at du velger nettopp dem. Hos oss kan du innhente pakketilbud på forsikringer og sammenligne selskapenes samlerabatter. Disse rabattene kommer ikke frem på tradisjonelle sammenligningssider.
Følgende kriterier må være oppfylt for å kunne få gode tilbud via vår tjeneste:
- Du må være over 18 år
- Du kan ikke ha betalingsanmerkninger