forsikring til familie

Disse forsikringene trenger du

Mange lurer på hvilke forsikringer de må ha, hvor mye de koster og om det lønner seg å samle dem.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 08.01.2024

Velg de rette forsikringene:

  1. Forsikringene du ha
  2. Forsikringene du bør ha
  3. Forsikringene du ikke trenger

Hva bør man forsikre?

De fleste forbrukerøkonomer er enige om at man bør forsikre seg mot de store katastrofene i livet. Det vil si de hendelsene som vil ha katastrofale følger for deg, familien og privatøkonomien. I tillegg finnes det forsikringer det er pålagt å ha, f.eks. ansvarsforsikring på bil dersom man eier en bil som skal kjøres.

De fleste vil være tjent med å samle forsikringene sine hos ett selskap. Da vil forsikringsselskapene gjerne gi en samlerabatt på opptil 20 prosent, og du kan slik få et bedre tilbud på forsikringene dine. Fyller du ut skjema får du tilbud om å samle dine forsikringer. Tjenesten er gratis, og du kan velge om du vil takke ja eller nei til tilbudene.

Forsikringene du MÅ ha

Først oppsummerer vi de forsikringstypene du må ha og hva som er grunnen til at disse forsikringene er så viktige. En generell rettesnor for «må-ha-forsikringene» er at konsekvensene, dersom uhellet er ute, vil være av katastrofal karakter for de fleste nordmenn.

1. Ansvarsforsikring bil

Dersom du har bil, må du ha ansvarsforsikring for å få skilt på bilen og få lov til å kjøre – dette er lovpålagt. Det mange derimot ikke tenker over, er at ikke alle behøver fullkasko-forsikring, og i mange tilfeller kan delkasko være like hensiktsmessig.

Du kan lese mer om bilforsikring her.

2. Uføreforsikring

Fakta om uførhet i Norge

Uføretrygd er en ytelse du mottar når du ikke kan jobbe.

Vanlige årsaker til at man blir ufør er sykdom, skader og ulykker.

I 2019 var 10,2 % av befolkningen mottakere av uføretrygd. Det tilsvarer nesten 347.000 personer.

I aldersgruppen 60–64 finner vi flest personer som mottar uføretrygd.

Nesten 64 % av dem som er ufør har enten diagnose knyttet til psykiske lidelser og/eller muskel- og skjelettsykdommer.

Alle tall er hentet fra Navs statistikk for 2019.

For de fleste mennesker vil det å bli uføretrygdet innebære en svært lav årsinntekt. Dersom man blir uføretrygdet som ung, kan man i verste fall ende opp som minstepensjonist. Fra og med september 2017 er satsene per år for minstepensjonister mellom ca. 150.000 og 190.000 kroner.

Også de som ikke blir minstepensjonister vil få en betydelig reduksjon i lønnen. Særlig dersom man har lån, familie og forpliktelser kan man bli ekstra hardt rammet. Uten ekstra penger vil det bety et liv under fattigdomsgrensen og svært langt unna det de fleste forbinder med en stabil og komfortabel økonomisk situasjon.

Med uføreforsikring vil du få utbetalt månedlige beløp som skal kompensere for den lønnen som faller bort når du blir ufør.

Hvor høy uføreforsikring du må ha, avhenger av hvilke utgifter og forpliktelser du har økonomisk. Her må du se an din egen situasjon og gjøre en realistisk beregning. Pass også på at forsikringen din dekker uførhet som følge av sykdom, og ikke bare ulykker. Grunnen til det er at de aller fleste blir uføre som følge av sykdom, ikke ulykker eller invaliditet.

Noen banker tilbyr livsforsikring og uføreforsikring i samme avtale, og her bør du igjen se an ditt behov. Er du ung og i etableringsfasen med små barn, kan livsforsikring for deg og partner være aktuelt i noen år, fram til dere ikke er så økonomisk sårbare lengre.

3. Innboforsikring

Eier du bolig, må du ha en innboforsikring. Dette beskytter deg ikke bare for innbrudd, men også for større skader knyttet til naturskader, vannlekkasjer eller brann. For de fleste familier vil det være en økonomisk katastrofe om boligen brenner til grunnen og man bokstavelig talt står på bar bakke uten økonomisk hjelp.

Ler mer om innboforsikring og husforsikring.

Forsikringene du BØR ha

En del forsikringer er også av den typen som er bra å ha. Det er ikke absolutt nødvendig, men vil være en god og fornuftig sikkerhet for de fleste nordmenn med vanlig økonomi. Har du svært god eller svært dårlig økonomi vil du måtte ta hensyn til dette når du gjør vurderingene.

1. Bilforsikring

Er ulykken ute, kan en relativt liten kollisjon med bulking av bil fort koste opp mot 50.000 kroner. Ettersom denne typer ulykker er ganske vanlige og bilreparasjoner er såpass dyrt, vil bilforsikring være godt å ha for de fleste.

En grei tommelfingerregel kan være at dersom bilen din har en lavere markedsverdi enn 50.000 kroner, behøver du ikke fullkasko. Dersom du har en økonomi som tåler det, kan du også vurdere om bil med verdi mellom 50.000 og 100.000 kroner behøver fullkasko, da det kan lønne seg å dekke dette selv. Med andre ord, kjører du en gammel og godt brukt bil, kan du gjerne droppe fullkaskoforsikringen til bilen.

Bilforsikring
Fullkasko: Ikke alle biler behøver å forsikres med fullkasko.

Alternativet er delkasko, og dette er et alternativ flere bør vurdere, særlig kvinner om vi skal tro statistikken. Grunnen til det er at forsikringsselskapene ikke har lov å diskriminere på kjønn, til tross for at deres egne tall og statistikken fra Statens vegvesen tydelig viser at menn har både høyere frekvens av ulykker, og når de først er involvert i en ulykke er omfanget som regel større.

Ler mer om bilforsikring her.

Faktisk var ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) om lag 90 prosent av dem som omkom i trafikken i 2016 menn. Likevel må kvinner betale like høy forsikringspremie som menn. Er du en forsiktig sjåfør med en bil med lav markedsverdi er det liten grunn til å betale fullkasko og du kan vurdere om delkasko holder for deg og din bil.

2. Reiseforsikring

Dette er en forsikring som er grei å ha. De fleste reiseforsikringer gjelder så fort du er utenfor hjem, arbeidsplass eller studiested og dekker skader, tap og ulykker. Enten noen stjeler iPhonen din i Oslo, eller om du brekker beinet i Berlin, eller mister bagasjen i Budapest, vil forsikringen dekke tap og utgifter. Dette har kanskje ikke katastrofale konsekvenser for økonomien, men om all bagasjen for to uker til 5 personer blir stjålet, vil likevel summene kunne bli såpass høye at mange vil bli sterkt preget økonomisk.

Her finner du mer informasjon om hvordan du velger riktig reiseforsikring.

Du bør ha en helårs reiseforsikring; det lønner seg svært sjelden å kjøpe enkeltvis for hver reise. Styr også unna enkeltforsikringene som selges av fly- og reiseselskap. Disse vil ofte være relativt kostbare, og ofte ender man opp med å bli dobbeltforsikret.

Selv om du har reiseforsikring inkludert med kredittkortet ditt, er det også fordeler med å ha en helårsforsikring hos et forsikringsselskap. Det kan også være greit å være oppmerksom på at det generelt er gunstigere avtaler og vilkår på reiseforsikringer hos forsikringsselskapene enn hos kredittkortleverandører. Reiseforsikringen som medfølger kredittkortet har ofte lavere beløp for tapt reisegods, lavere beløp ved avbestilling og som regel dekker kredittkort-reiseforsikringene færre risikable aktiviteter.

Les mer om hvilke fordeler du har med reiseforsikring hos både kredittkort og forsikringsselskap her.

3. Barneforsikring

Barneforsikring
For de minste: En barneforsikring kan dekke både invaliditet og uførhet som følge av skade og sykdom.

Barneforsikring dekker invaliditet som følger av ulykker og sykdom. Skal man først ha barneforsikring bør man også sørge for at den inkluderer uføreforsikring til barnet. Dette kan man kjøpe når barnet er spedbarn, og dersom det skulle bli ufør før det har rukket å komme inn i arbeidslivet, vil en slik forsikring forhindre at barnet blir minstepensjonist.

Ofte tilbys barneforsikringer i en rimeligere variant, hvor uførhet kun dekkes der det skyldes ulykker. Det innebærer at om barnet blir ufør grunnet sykdom, vil ikke forsikringen dekke dette. De aller fleste som blir uføre blir det som følge av sykdom, så skal du først betale for barneforsikring kan det lønne seg å betale litt ekstra for at sykdom også er dekket.

4. Eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring

Dersom du skal selge eller kjøpe bolig bør du ha eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring.

Har du kjøpt katta i sekken, enten den forrige eieren har visst om dette eller ei, kan det spare deg for mye tid, penger og problemer om du lar forsikringsselskapet ta erstatningssaken. Dessuten har sannsynligvis selger også tegnet en eierskifteforsikring, så dersom du som kjøper står uten forsikringsselskap i ryggen kan prosessen fort bli komplisert.

Når du selger eiendom vil det også være en viktig trygghet å ha eierskifteforsikring. Om det etter salget skulle vise seg å være feil eller mangler ved boligen du ikke visste om, vil forsikringen dekke dette. Dersom du ikke har forsikring, risikerer du å stå økonomisk ansvarlig for dette i mange år etter salget har funnet sted.

5. Dyreforsikring

Mange velger å forsikre kjæledyrene sine. Særlig hundeforsikring er svært populært. Dersom hunden din blir syk og for eksempel må opereres, kan veterinærutgiftene bli svært høye. Er du uheldig og får et dyr som blir mye sykt i løpet av livet, vil en dyreforsikring kunne hjelpe godt på når man får høye veterinærregninger.

Når det er sagt, er det ikke sikkert at kjæledyret ditt blir alvorlig syk. Derfor kan et fullgodt alternativ til forsikring være å spare penger på en separat konto, slik at dersom husdyret ditt blir sykt, finnes det litt oppsparte penger til veterinær.

Forsikringene du IKKE trenger

Vi liker følelsen av trygghet og forutsigbarhet. Likevel er det noen forsikringer man faktisk ikke behøver, og derfor kan droppe med god samvittighet. Her er forsikringene du kan la være å kjøpe, ettersom de allerede bør være dekket av andre forsikringer og dine rettigheter som forbruker.

1. Kjøpsforsikring

I butikker blir man gjerne tilbudt forsikring når man kjøper varer som smarttelefon og PC. De færreste har noe reelt behov for dette, enten er man dekket av innboforsikring, reiseforsikring eller kjøpsgaranti og reklamasjon. Kjøpte du varen med kredittkort, kan det godt hende at du også har kjøpsforsikring inkludert med kredittkortet ditt.

2. Uflaksforsikring

For de aller fleste vil denne typen forsikringer være helt unødvendig ettersom de gjerne er dyre, og de dekker såpass små beløp at det er billigere å dekke skadene selv når de en sjelden gang skjer.

Om Forsikringer.no

Vi samarbeider med noen av Norges mest solide forsikringsselskaper. De vet at de konkurrerer om deg som kunde og ønsker å strekke seg litt ekstra for at du velger nettopp dem.

Hos oss kan du sammenligne forsikringer og samtidig få selskapenes samlerabatter. Disse rabattene kommer ikke fram på tradisjonelle sammenligningssider.

Følgende kriterier må være oppfylt for å kunne få gode tilbud via vår tjeneste:

  • Du må være over 18 år
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger

Få tilbud fra forsikringsselskap