Få flere tilbud på husforsikring
Eier du enebolig, er det som regel helt nødvendig å ha en husforsikring. Den vil dekke skader som følge av innbrudd, vann og brann. Du bør forsikre deg mot katastrofene for privatøkonomien, og for folk flest vil boligforsikring være noe man må ha.
To typer forsikringer for bolig
Det finnes to ulike forsikringer for bolig:
- Husforsikring – også kalt villaforsikring eller boligforsikring – dekker selve bygningen utvendig og innvendig.
- Innboforsikring – eller hjemforsikring – dekker alt av løst inventar og eiendeler som hører til boligen.
Sammenlignet med de fleste andre nasjoner, bruker nordmenn mest på hus og hjem. Vi tilbringer mye tid hjemme, og vi bruker derfor mye penger på å bo godt.
Skulle uhellet være ute, vil skader på hus og hjem medføre kostnader som de færreste vil klare å dekke med sin egen økonomi, og derfor er det sterkt anbefalt å ha hus- og innboforsikring.
Om husforsikring
Bor du i enebolig må du ha en husforsikring, også kalt villaforsikring eller boligforsikring. Det samme gjelder som regel rekkehus. Sameier og borettslag har gjerne tegnet denne typen forsikring på vegne av alle eierne, men dette er ikke tilfellet om man bor i enebolig (eller rekkehus).
En boligforsikring dekker selve bygningen. Når det skal settes en forsikringssum, gjøres en vurdering av hvor mye det vil koste å bygge boligen fra grunnen av i dag. Det er selskapene som setter denne summen, så du behøver ikke bekymre deg for at de har priset kostnaden for lavt. Du vil uansett ha krav på erstatning om huset blir totalskadd.
Få gode tilbud på husforsikring!
Brann
Brenner huset ditt ned til grunnen, skal forsikringen i prinsippet dekke dette. Hvert år klager imidlertid mange nordmenn på forsikringsselskapene sine, og på toppen av klagelisten finner vi boligforsikring og vannskader.
Les også: Disse forsikringene trenger du.
Vannskade
I utgangspunktet skal forsikringen dekke vannskader, men det er mange unntak fra denne regelen. Dersom vannskade oppstår som følge av mye nedbør vil forsikringen dekke det, men du får vannskade som følge av konstruksjonsfeil på badet, dårlig ventilasjon eller tette sluk, vil få forsikringsselskap inkludere dette i grunnforsikringen. Du må gjerne tegne tilleggsforsikringer for at dette er dekket.
Feil ved håndverk
Om det oppstår skader som følge av dårlig håndverk, følgeskader, setningsskader grunnet konstruksjonsfeil eller annet byggearbeid er ikke dette nødvendigvis dekket av forsikringen. Her må man gjerne rette erstatningskravet til håndverkeren eller entreprenøren som har utført arbeidet.
Slik får du billigere bilforsikring.
Sopp og råte
Sopp-, råte- og insektsskader er ofte ikke inkludert i husforsikringen. Det kan by på ubehagelige overraskelser for mange huseiere når skaden først har skjedd. For at denne typen skader skal dekkes kan man kjøpe tilleggsforsikringer.
Sammenlig tilbud på husforsikring
Slik kan du få billigere boligforsikring
Faktisk er det slik at du selv kan gjøre en del grep for å få ned prisen på husforsikringen. Mye er helt gratis å gjøre, men også relativt rimelige tiltak kan hjelpe deg med å få billig boligforsikring.
- Samle forsikringer: De aller fleste vil kunne spare ganske betydelige beløp på å samle forsikringene sine. Selskapene vil da gi samlerabatter, og disse vil ofte utgjøre en lavere pris enn om man har ulike gunstige forsikringer hos de ulike selskapene.
- Har du boligforsikring og innboforsikring i samme selskap, vil som regel egenandelen bare måtte betales én gang ved skade, i motsetning til om du har disse forsikringene i to ulike selskaper.
- Anbud: Noe av det viktigste du bør gjøre er å innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper. Slik vil du får bedre tilbud, og du kan spare mye penger på å la selskapene konkurrere mot hverandre. Fyller du ut skjemaet øverst på siden, vil flere forsikringsselskaper kontakte deg med sine tilbud når du samler minst 3 av dine forsikringer. De vet at de konkurrerer mot flere om å få deg som kunde, og vil derfor gi deg sine beste tilbud. Tjenesten er gratis og du står fritt til å takke ja eller nei til de tilbudene du får. Du bør gjøre dette minst en gang i året; slik passer du på at du ikke betaler for mye for forsikringene dine.
- Dekning: Når du mottar tilbud fra de ulike selskapene er det viktig at du ikke kun sammenligner prisene. Se hva som er inkludert i basispakken de tilbyr, og hvor mye ekstraforsikring for alle vann-, insekt-, sopp- og råteskader koster. Det er her du faktisk kan spare mye penger ved å velge riktig forsikring.
- Superforsikring: Dersom boligen din er bygget i nyere tid, kan du gjerne få det som forsikringsselskapene kaller Pluss-forsikring eller Superforsikring til boligen. Denne er ofte ikke så mye dyrere enn basisforsikringen, men dekker mye større skadeomfang. Her varierer kravene, men ofte vil selskapet kreve at boligen ble bygget for mindre enn 50 eller 30 år siden.
Skadeforebyggende tiltak
De fleste forsikringsselskap har en liste med rabatter de tilbyr på forsikring om du på egen hånd iverksetter såkalt skadeforebyggende tiltak i boligen din. Dersom du gjør alle tiltakene som gir deg rabatt, kan du kutte prisen på forsikringen med opptil 60 % hos enkelte selskaper.
Mange selskaper vil også la deg slippe å betale egenandelen på en skade, dersom du har gjort forebyggende tiltak på dette området. Husk at du må innrapportere og dokumentere at du har gjort disse tiltakene, selskapene kan ikke vite hva du har gjort hjemme.
- El-kontroll av bolig: Dette er et tiltak som ikke koster all verdens, men gir god rabatt hos forsikringsselskapet – ofte opp mot 30 %. Mange boligbranner starter på grunn av bruk og feil på elektrisitet; derfor vil dette redusere forsikringsprisen din.
- Brann- og innbruddsalarm: Installerer du dette vil du få en god rabatt på din hjemmeforsikring og innboforsikring. Har du sammenkoblede røykvarslere vil dette kunne gi deg rabatt, og om de i tillegg er koblet til alarmsentral blir rabatten enda større. Totalt kan du oppnå svært høy rabatt om du sikrer boligen din godt mot brann og innbrudd.
- Vannstoppeventil: Montering av denne kan redusere forsikringsprisen din med opptil 20 %. Det koster rundt 5000 kroner å installere, men vil beskytte mot vannlekkasjer hele døgnet, både når du er hjemme og borte. Én vannstoppventil varer mellom 15 og 20 år, så dette kan fort bli en lønnsom investering for mange husstander.
- I tillegg til de tre store (el, brann og vann) er det en rekke andre ting du kan gjøre for å forebygg skader i boligen din. Hør med ditt forsikringsselskap hvilke tiltak du kan få rabatt for.
Om Forsikringer.no
Vi samarbeider med noen av Norges mest solide forsikringsselskaper. De vet at de konkurrerer om deg som kunde og ønsker å strekke seg litt ekstra for at du velger nettopp dem. Hos oss kan du sammenligne forsikringer og samtidig få selskapenes samlerabatter. Disse rabattene kommer ikke fram på tradisjonelle sammenligningssider.
Følgende kriterier må være oppfylt for å kunne få gode tilbud via vår tjeneste:
- Du må være over 18 år
- Du kan ikke ha betalingsanmerkninger