Ung kvinne kjører bil

Bonus på bilforsikring

For hvert år du kjører uten å forårsake en ulykke vil forsikringsselskapene gi deg en rabatt – noe vi kaller en bonus. Jo høyere bonus du har, desto lavere blir prisen på bilforsikringen din. Bonusen er dermed en belønning for trygge sjåfører.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 22.11.2019 13:53

Hvordan fungerer bonus på bilforsikring?

Første gang du tegner en bilforsikring vil du motta en bonus. De fleste forsikringsselskap tilbyr en startbonus på 30 til 40 prosent, men mange strekker seg lenger i et marked med mye konkurranse om kundene. For hvert år som går uten ulykker vil du få 10 % mer i bonus, noe som innebærer at du betaler mindre for bilforsikringen.

Kort oppsummert
  1. Bonusordningen er et rabattsystem som belønner trygge sjåfører
  2. Første gang du tegner en bilforsikring får du en startbonus, på for eksempel 40 %
  3. For hvert år du kjører uten skader får du 10 % ekstra bonus, og du får lavere pris på forsikringen
  4. Bruker du forsikringen til å dekke en skade mister du bonus, og må betale mer i forsikringer
Vis mer

Enkelt forklart kan vi si at jo høyere bonus du har, desto billigere blir bilforsikringen. Imidlertid er det ikke slik at 40 % bonus betyr 40 % billigere forsikring. Det er fordi mange faktorer påvirker prisen, som for eksempel alderen din og hvor langt du kjører.

Dersom du forårsaker en ulykke, og du velger å dekke skadene på bilen din via forsikringsselskapet, vil du tape store deler av bonusen din. Her varierer det mellom avtalene hvor mye du mister, men 30 til 40 prosent er ikke uvanlig. Bruker du forsikringen og bonusen går under null, sier vi at du har malus. Det innebærer at du får høy pris på forsikringen.

Les også: Disse forsikringene trenger du

Bonusordningen er en av årsakene til at mange bileiere velger å dekke mindre skader selv. Siden tap av bonus koster såpass mye over flere år, vil det ofte være billigere å betale småbeløp fra egen lomme.

EKSEMPEL

Helene (23) kjøper sin første bil

Bilen er en Kia Picanto 1,2 liter med 85 hk 2012-modell. Hun får 40 % i startbonus fra forsikringsselskapet sitt. Startprisen på forsikringen blir 15 867 kr.

Kjører Helene skadefritt de neste fem årene vil hun betale 57 805 kr for forsikringer:

ÅR BONUS ÅRLIG PRIS
1 40 % 15 867 kr
2 50 % 13 475 kr
3 60 % 11 083 kr
4 70 % 8690 kr
5 70 % 8690 kr
Totalt 57 805 kr

Bruker Helene forsikringen til å dekke en skade det første året, vil hun betale 76 943 kr for forsikringer:

ÅR BONUS ÅRLIG PRIS
1 30 % 18 259 kr
2 30 % 18 259 kr
3 40 % 15 867 kr
4 50 % 13 475 kr
5 60 % 11 083 kr
Totalt 76 943 kr

Differansen blir altså nesten 20 000 kr. Koster reparasjonen mindre enn dette vil det dermed lønne seg for Helene å betale skaden selv, i stedet for å bruke forsikringen til å dekke den.

Vis mer

Maks bonus

Maksimal bonus er som regel 80 %. Har du oppnådd 70 % bonus vil imidlertid de fleste forsikringsselskap la deg velge om du vil rykke opp til 75 % i noen år, mot at du kan ha én ulykke uten å tape bonusen. Alternativt kan du velge 80 %, og miste bonusen i henhold til avtalen dersom du dekker en skade med forsikringen.

Når man har flere biler

En bonus kan gjelde for én eller flere biler. Har du allerede bonus, og kjøper en ekstra bil, vil du få samme bonus på den. Dette forutsetter ofte at du tegner forsikring i samme selskap som den første bilen er forsikret i.

Har du en «ledig» bonus fra et annet forsikringsselskap, for eksempel fordi samboeren din tidligere har forsikret en annen bil i et annet selskap, kan denne brukes i stedet. Det kan være lurt hvis den er høyere enn bonusen du har hos ditt nåværende selskap.

Les også: Guide til forsikringer – for dem som ikke kan så mye fra før

Dessuten er det lurt å tenke gjennom hvilken bil som har hvilken bonus. Det er fullt mulig å bytte bonusen mellom kjøretøyene, og det er alltid lurest å ha høyest bonus på bilen med høyest verdi.

Overføring av bonus

Mellom ektefeller kan man fritt overføre bonus, og det samme gjelder for samboere med samme folkeregistrerte adresse. Det er ikke mulig å overføre bonus til barna. Bestiller du bilforsikring i et nytt selskap vil det nye selskapet automatisk hente bonusen din hos det gamle selskapet ditt. Det er også mulig å overføre bonus både fra firmabil og utenlandsk forsikringsselskap.

Svar på vanlige spørsmål:

Finner du ikke svar på spørsmålet ditt kan du sende en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så hjelper vi deg så godt vi kan.

Hvordan sjekker jeg bonusen min?

Vanligvis kan du logge inn på Mine Sider hos forsikringsselskapet ditt, og se opptjent bonus. Du finner også info om bonus på forsikringsdokumentene som du mottar ved hvert hovedforfall. Du kan også kontakte kundeservice for å få svar på dette.

Kan man miste bonusen?

Ja, du kan miste bonusen din hvis du er uten bil i tre år.

Hvorfor beregnes den i prosent?

Forsikringsbransjen har blitt enige om å beregne bonusen slik. Begrunnelsen er at man med prosent får større utslag både opp og ned enn om man hadde beregnet bonus i kroner og øre.

Hvordan dokumenterer jeg bonus fra firmabil?

Som regel krever selskapene at du leverer en skriftlig bekreftelse fra daglig leder i firmaet som eier firmabilen. Ofte kan du finne et skjema for dette på selskapenes sider.

Mister jeg bonus uansett skade?

Nei. Får du skader på bilen som følge av for eksempel brann, tyveri, dyrepåkjørsel eller naturulykker vil du ikke tape bonus. Det samme gjelder dersom du trenger veihjelp, knuser bilglasset eller får en maskinskade. Merk at dette er deler av forsikringen som det heller ikke gis bonusrabatt på.

Hva skjer med bonusen ved skilsmisse eller samlivsbrudd?

Ved skilsmisse eller samlivsbrudd kan man som regel dele bonusen. Én part får beholde den opparbeidete bonusen, mens den andre parten får tilbud om en ny forsikringsavtale med samme bonus. Husk å sjekke fristen for når dette tilbudet går ut, da mange selskap har tidsbegrensninger på dette tilbudet.

Hvor mye mister jeg ved en skade?

Dette avhenger av hvilket forsikringsselskap du har, men du taper fra 10 % og oppover, i tillegg til at du mister årets bonusøkning.

Hvordan overfører jeg bonusen min fra et annet selskap?

Bestiller du bilforsikring hos et nytt selskap vil de hente informasjon fra det forrige selskapet ditt, slik at bonusen blir overført til din nye forsikring.