Bilforsikring i utlandet
Hvilke forsikringer trenger man egentlig når man leier bil i utlandet?
Det er lett å bli forvirret av alle forsikringer man kan kjøpe når man skal leie bil i utlandet. Ikke nok med at forsikringene har engelske navn det kan være vanskelig å skjønne, ofte er utleieselskapene ivrige etter å få din signatur på diverse forsikringer.
Disse forsikringene trenger du
- Ansvarsforsikring
- Kollisjonsskadeforsikring
- Biltyveriforsikring
Da gjelder det å holde tunga rett i munnen og være godt forberedt, slik at du ikke ender opp med å tegne unødvendige forsikringer. Samtidig gjelder det å ikke være for gjerrig med signaturen, ettersom det tross alt er bedre med én forsikring for mye, enn én for lite.
Vi har samlet en oversikt over forsikringene du burde tegne om du leier bil i utlandet. Disse er som regel inkludert i leien, men sjekk likevel for å være sikker.
Ansvarsforsikring (Third Party Liability) – Dette er en grunnleggende forsikring som dekker personskader og behandlingsutgifter og materielle skader du påfører andre. Denne er påbudt i Norge og mange andre land, men den dekker ofte ikke like mye som den gjør i Norge. Sjekk om fører er dekket av denne forsikringen – om ikke, tegn en førerulykkesforsikring.
Kollisjonsskadeforsikring (Collision Damage Waiver) – Denne forsikringen kalles også Loss Damage Waiver, og tilsvarer en kaskoforsikring. Forsikringen dekker skader på leiebil som skyldes blant annet kollisjon, utforkjøring eller hærverk. Vær bevisst på at egenandelen ved skade på bilen kan være ganske høy.
Biltyveriforsikring (Theft Protection/Theft Waiver) – Denne forsikringen dekker innbrudd i bilen og/eller tyveri av leiebilen. I enkelte tilfeller er også tyveri av bagasje dekket av forsikringen.
Reiseforsikring og egenandel
Aldri bestill leiebil uten å vite hva egenandelen for skader er. Ønsker du å redusere eller fjerne egenandelen, kan du kjøpe egenandelsforsikring. Den kalles gjerne Super Cover Damage Waiver eller Super Collision Damage Waiver.
Husk at egenandelen gjerne allerede er dekket via reiseforsikringen eller kredittkortforsikringen din, så det er ikke sikkert du trenger den. Undersøk dermed om din reiseforsikring dekker egenandelen før du vurderer en egenandelsforsikring.
Når du skal leie bil får du ofte spørsmål om å tegne ekstra forsikringer. Undersøk på forhånd hvilke forsikringer du allerede har, slik at du ikke kjøper noe unødvendig. Kjøp dem du eventuelt trenger på forhånd – ikke når du står stresset i skranken på flyplassen.
Leie i USA
Leier du bil i USA eller via amerikanske nettsider oppgis prisen uten forsikringer, men bestiller du gjennom norske sider er forsikringer inkludert.
Skal du krysse grenser mellom flere stater, må du være obs på at det kan være ulike forsikringer som gjelder. Sørg for at du har forsikringer som dekker deg i alle statene du skal innom.
Ta bilder
Det kan være lurt å ta bilder av bilen før du begynner å kjøre, i tillegg til å sjekke den nøye for skader sammen med en representant for utleieselskapet. Om det er bulker eller riper, bør du ta bilder av det.
Når du skal levere bilen, får du gjerne valget mellom å fylle bensintanken selv eller la selskapet gjøre det. Det rimeligste er som regel å gjøre det selv, ettersom utleieselskapene ofte tar seg godt betalt for å fylle tanken.