avbestilllingsforsikring illustrasjonsbilde globus med fly

Avbestillingsforsikring

Nordmenn elsker å reise, men noen ganger går ikke ting som man har planlagt og man må avbestille feriereisen. I slike tilfeller er det godt å ha en avbestillingsforsikring.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 20.03.2020

Hva er avbestillingsforsikring?

En avbestillingsforsikring er en forsikring som dekker utgiftene dine til transport og opphold dersom du plutselig må avbestille reisen. Avbestillingsforsikring er inkludert i alle norske reiseforsikringer, men det kan være store variasjoner mellom de ulike selskapene og forsikringene når det kommer til hvor mye den dekker.

På utkikk etter en helårs reiseforsikring? Les alt om reiseforsikring her.

Utover avbestillingsforsikringen som følger med reiseforsikring kan man få avbestillingsforsikring:

 • Fra reiseoperatør ved bestilling av flybilletter/pakketurer.
 • Som engangsforsikring som gjelder et visst antall dager.
 • Inkludert når man betaler turen med kredittkort.

Hva dekker avbestillingsforsikringen?

Som regel dekker avbestillingsforsikringen reisen i form av billetter, opphold, bestilte aktiviteter, utflukter og arrangementer, samt utgifter til dyrepass i det aktuelle tidsrommet. Eksempler er flybilletter, hotell og leiebil.

Dette erstattes vanligvis ikke av avbestillingsforsikring

Her kan det også være variasjoner mellom hva forsikringsselskapene tilbyr, men dette er ofte kostnader som ikke dekkes av avbestillingsforsikringen:

 • Tap av inntekt.
 • Utgifter du kan få refundert av andre.
 • Kostnader du har pådratt deg etter at årsaken til avbestillingen er inntruffet.
 • Skatter og offentlige avgifter (dette kan utgjøre flere hundre kroner på flybilletter).
 • Årlige kostnader for timeshare eller annen eiendom.
 • Tap av bonuspoeng og/eller cashpoints.

Når er avbestillingsforsikringen gyldig?

avbestille reise
Avbestillingsforsikring: Er som regel ikke gyldig uten grunn.

For at avbestillingsforsikringen skal gjelde, må den som regel være aktiv før du betaler selve reisen, kjøpes samme dag som du bestiller reisen, eller senest ved innbetaling av depositum. Dersom du ombestemmer deg og ikke vil reise likevel, er vanligvis ikke avbestillingsforsikringen gyldig.

Dette varierer med hvilket selskap du velger, så husk å les vilkårene nøye. Dette er de tilfellene som oftest medfører at du får reisen dekket:

 • Akutt sykdom, ulykke eller dødsfall som rammer deg selv, reiseledsager eller nærmeste familie.
 • Brann, vannskade eller innbrudd på eiendom (kontor, bolig, hytte) som krever din tilstedeværelse.
 • Reise som er i strid med Utenriksdepartementets råd. Ofte er det en tidsbegrensning for hvor tett opptil avreisetidspunktet forholdet/hendelsen må ha oppstått.

 • Det skjer endring av fastsatt dato for behandling/operasjon på sykehus som er medisinsk nødvendig.
 • Forsikrede eller forsikredes eneste reiseledsager sin nærmeste familie er meldt savnet.
 • Innkalling til meddommertjeneste. Dette gjelder også for ektefelle og barn. Det er ofte en tidsbegrensning for hvor nær avreisetidspunktet innkallingen kom.

I hvilke tilfeller er avbestillingsforsikringen ugyldig?

Her er det variasjoner mellom forsikringsselskapene, men dette er hendelser og årsaker som sjeldent gir deg rett på erstatning:

 • Skal du på fotballtur, men så blir kampen avlyst? Det er ikke vanlig at avbestillingsforsikring gjelder når reisen sitt hovedformål er falt bort.
 • Er du kronisk syk? Dersom sykehusopphold, utredning, behandling o.l. tar lengre tid enn forventet kan dette medføre at avbestillingsforsikringen ikke er gyldig.
 • Gravid? Svangerskap og frivillig abort er ikke gyldig medisinsk årsak for å få erstatning fra avbestillingsforsikring. Det samme gjelder svangerskapskomplikasjoner og fødsel fra og med 36. svangerskapsuke.
 • Samlivsbrudd.

Lurer du på hvilke andre forsikringer du bør ha? Les om hvilke forsikringer du må og bør ha her.

Hva gjør jeg hvis jeg må avbestille reisen?

Hvis reisen din må avlyses og du har avbestillingsforsikring, er det viktig at du gjør dette så fort som mulig:

 1. Avbestill reisen. Kontakt flyselskap, hotell etc. og kanseller. Husk å ta vare på bekreftelse dersom det følger med avbestillingsgebyr.
 2. Skyldes avbestillingen sykdom må du skaffe en legeerklæring. Dersom avbestillingen skyldes andre forhold, ta vare på alt av dokumentasjon som bekrefter hendelsene.
 3. Kontakt forsikringsselskapet ditt og opprett sak.

Skal du leie bil i utlandet? Les mer om hvilke forsikringer du trenger.

Avbestillingsforsikring gjennom reiseforsikring med kredittkort

Mange benytter reiseforsikringen som følger med MasterCard. For at reiseforsikringen skal være gyldig, må minimum 50 prosent av reisen (transport, opphold, utflukter) være betalt med kredittkortet. Ofte har reiseforsikringene som følger med kredittkort dårligere vilkår enn ordinære reiseforsikringer, og det gjelder også avbestillingsforsikringen. Her bør du f.eks. være oppmerksom på at terror, krig og naturkatastrofer i mange tilfeller ikke vil gi rett på erstatning.

På vanlig reiseforsikring er det ofte ubegrenset forsikringssum, men på avbestillingsforsikringen som følger kredittkortet er det ofte begrensninger både per person og for hele reisen totalt. Derfor er det svært viktig å lese vilkårene før man tegner reiseforsikring.

Her finner du en komplett oversikt over alle norske kredittkort som har reiseforsikring, og du kan sammenligne vilkårene til disse. Du kan huke av for avbestilling i sammenligningen, og se hvilket kort som har den beste avbestillingsforsikringen.

Kan man kjøpe avbestillingsforsikring for enkelte reiser?

Ja, det kan man. Flere reiseoperatører som Norwegian og SAS samt forsikringsselskaper tilbyr dette, men prisen vil være en del høyere enn om du får avbestillingsforsikring inkludert i en ordinær reiseforsikring.

Vær oppmerksom på at avbestillingsforsikring gjennom turoperatør kan ha dårligere vilkår enn den som følger med helårs reiseforsikring fra et forsikringsselskap. For eksempel: Hvis du kjøper avbestillingsforsikring gjennom flyselskapet er det ikke sikkert de dekker hotellet og billettene til Disneyland dersom du må avbestille reisen.

Avbestillingsforsikring gjennom reiseselskap

Flyselskap, reisebyråer og kulturarrangører tilbyr også avbestillingsforsikring. Dersom du allerede har reiseforsikring er du nok dekket, men du kan sjekke vilkårene og se om deres avbestillingsforsikring dekker noe som din ordinære reiseforsikring ikke dekker. Hvis ikke dette er tilfellet, vil du ikke få utbetalt mer i erstatning selv om du er dobbelt forsikret.

Sjekkliste for vilkår i avbestillingsforsikringen

Før du kjøper avbestillingsforsikring og reiseforsikring bør du sjekke dette:

 • Hva er maksimalt erstatningsbeløp? Er det begrensninger per person eller for reisen totalt?
 • Har avbestillingsforsikringen en øvre aldersgrense hvor den ikke lenger er gyldig?
 • Hvem regnes som nærmeste familie?
 • I hvilke tilfeller er avbestillingsforsikringen ugyldig?
 • Hvis du har kroniske sykdommer bør du være ekstra oppmerksom, og ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å høre hvilke regler som gjelder for deg.